De 7 Meest Voorkomende Klachten Waarmee Mensen Naar een Osteopaat Gaan
- Bram Hulsbos
- 28 jan
- 3 minuten om te lezen
Osteopathie is een effectieve, natuurlijke behandelmethode die zich richt op het herstellen van balans in het lichaam. Veel mensen komen naar een osteopaat met uiteenlopende klachten, vaak nadat andere behandelingen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Maar welke klachten behandelt een osteopaat eigenlijk het meest? Hieronder zetten we de 7 meest voorkomende klachten op een rij waarmee mensen een osteopaat bezoeken.

1. Rugklachten (lage rugpijn en hernia)
Rugklachten, zoals lage rugpijn of hernia, zijn een van de meest voorkomende redenen om een osteopaat te bezoeken. Veel mensen ervaren stijfheid, pijn of bewegingsbeperkingen in de onderrug, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, overbelasting of langdurig zitten.
Hoe osteopathie helpt:
Een osteopaat zie het lichaam als een geheel. De rug werkt samen met onder andere de heup en schouder om te kunnen lopen. De knieën en voeten vormen de basis waar de rug op rust. Daarom kunnen we de rug niet als een op zich zelf staande structuur zien en moeten we de functionaliteit van de rest van het lichaam meenemen.
Een osteopaat richt zich op het verbeteren van de mobiliteit van de wervelkolom en de omliggende structuren, waardoor pijn afneemt en voorkomt dat deze klachten weer terug komen.
2. Nek- en schouderklachten
Langdurig achter een bureau zitten of stress kan leiden tot nek- en schouderklachten. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn en een gevoel van spanning.
Hoe osteopathie helpt:
Een osteopaat zie het lichaam als een geheel. De schouder werkt samen met onder andere de nek, middenrug, onderrug, heup en andere schouder om te kunnen functioneren. Daarom kunnen we de schouder niet als een op zich zelf staande structuur zien en moeten we de functionaliteit van de rest van het lichaam meenemen.
Een osteopaat richt zich op het verbeteren van de mobiliteit van de schouder en de omliggende structuren, waardoor pijn afneemt en voorkomt dat deze klachten weer terug komen. Door deze blokkades op te heffen en de doorbloeding te verbeteren, helpt een osteopaat om pijn en spanning te verminderen.
3. Hoofdpijn en migraine
Veel mensen lijden aan chronische hoofdpijn of migraine. Deze klachten kunnen ontstaan door spierspanning, een slechte houding of problemen in de nek en schedel.
Hoe osteopathie helpt:
Een osteopaat zie het lichaam als een geheel. Het hoofd rust op de nek en is vebonden door middel van spieren met de schoudergordel. Zoals hierboven beschreven functioneert de schouder weer met vele andere structuren. Zo kan een heupprobleem klachten geven in de nek en richting het hoofd. Hierdoor is het ontzettend belangrijk het gehele lichaam te onderzoeken. Enkel door de oorzaak aan te pakken zullen de klachten niet alleen herstellen maar ook niet meer terugkomen.
4. Bekken- en heupklachten
Bekkeninstabiliteit of pijn in de heupen komt vaak voor, vooral tijdens of na de zwangerschap. Ook sporters hebben regelmatig te maken met heupklachten door overbelasting.
Hoe osteopathie helpt:
Een osteopaat onderzoekt de balans tussen het bekken, de heupen en de omliggende spieren en gewrichten om pijn te verminderen en stabiliteit te herstellen.
5. Spijsverteringsklachten (zoals een opgeblazen gevoel of reflux)
Wist je dat spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of reflux vaak een fysieke oorzaak hebben?
Hoe osteopathie helpt:
Buikproblematiek zijn vaak complexe klachten. Het kan een fysiologisch probleem zijn. Denk hierbij aan voedinsmiddelen tot ons nemen die we niet goed kunnen verteren. Denk aan intolleranties. Maar ook het verteren van ultra bewerkt voedsel kan ons darmsysteem niet goed verwerken. Stress kan ook van invloed zijn op buikproblematiek omdat onze vertering met name goed gaat in een rust situatie. Daarnaast kan het een fysieke oorzaak hebben. Denk hierbij aan bewegingsberkingen die invloed hebben op alle structuren die een goede vertering mogelijk maakt. Zoals het bindweefsel om de darmen, bloedvaten en zenuwen die naar het darmsysteem verlopen. Osteopathie kan de bewegelijkheid van deze structuren verbeteren en daarmee invloed uitoefengen op het verteringssysteem.
6. Stressgerelateerde klachten
Stress heeft niet alleen invloed op je geest, maar ook op je lichaam. Spanning kan leiden tot klachten zoals pijn in de nek, rug, middenrif of kaak, maar ook tot slapeloosheid en vermoeidheid.
Hoe osteopathie helpt:
De osteopaat helpt bij het behandelen van lichamelijke structuren die beïnvloed raken tijdens een stressvole periode. Denk hierbij aan de bovenstaande structuren. In een ideale situatie zullen deze structuren na het oplossen van de stressprikkel weer ontspannen. Wanneer dit niet gebeurd kan osteopathie daar goed bij helpen. Mocht deze prikkel nog aanwezig zijn, kan osteopathie de bovenstaande structren behandelen om zo beter deze periode door te komen.
7. Sportblessures
Sporters lopen vaak tegen blessures aan, zoals knieproblemen, enkelverstuikingen of spierblessures. Onjuiste bewegingspatronen of overbelasting zijn vaak de boosdoeners.
Hoe osteopathie helpt:
Een osteopaat behandelt niet alleen de blessure zelf, maar kijkt ook naar onderliggende oorzaken, zoals een verkeerde houding of asymmetrie in het lichaam.
Comments